Tervetuliaissanat 24.10.2009
  Hyvät Wanhat Wartsikalaiset sekä muutkin ystävät, tutut ja muutama sukulainenkin.  Haluan samalla tervehtiä myös niitä, jotka monesta eri syystä eivät päässeet tähän tilaisuuteen. Yhdessä voimme täällä muistaa ja muistella myös edesmenneitä lapsuuden ja nuoruuden ystäviämme
 Olen useaan otteeseen toivonut tätä mahdollisuutta tavata teitä kaikkia “entisiä nuoria” Vartiokylästä ja eritoten Käätypolunlaaksosta, joka useimpien tarinoiden polttopisteenä on toiminut Vartsika- sivuilla. Vartsika- sivujen tarina alkoi vuonna 2007, jolloin Hannu veljeni sai sähköpostia Bergqvistin Paulalta yhteisen työnantajansa asioissa. Siinä sitten hetki selviteltiin, että onko kyseessä se sama Hannu tai Paula sieltä Käätypolun kulmilta ja olivathan he. Sain molemmilta viestejä tästä iloisesta nettikohtaamisesta ja Paula jo melko pian toivoi tällaista yhteistä tapaamista. Hannu- veljeni sai sitten asiasta ammatillisen herätyksen ja päätti laittaa muutaman kuvan ja tarinan nettiin käyttäen ilmaista Googlen tarjoamaa kotisivupalvelua, mutta huonosti kohta kävi. Ilmaiset sivut katosivat noin 60:n tarinaa mukanaan muutaman kuukauden kuluttua nettiavaruuteen jälkiä jättämättä. Operaattori ei ilmeisesti vieläkään ole antanut mitään selitystä tapahtuneelle. Hannulla ja minulla oli muutama tarina tallessa omilla koneillamme ja saimme pelastettua Hannun omille Webgac- sivuille 48 tarinaa välivarastoon. Riitta joutui ilmeisesti kirjoittamaan lähes kaiken uusiksi. Jyry- poikani ja Hannu- veljeni yhdistivät nyt voimansa ja kerjäsivät uusien maksullisten Vartsika- sivujen rahoittajiksi Jyryn vaimon Johannan omistaman Kaivokukka Kampin ja palvelutarjoaja Neutechin. Jyry pystytti sivuston ja Hannu ulkoasun. Minun osalleni näytti jäävän täyttää sivut tarinoilla. Onneksi muutama muukin osallistui talkoisiin, sillä itseäni alkoi jossain välissä arveluttaa prosentuaalinen osuuteni. Paula, Riitta, Martti ja Hannu ovatkin kiitettävästi pinkoneet perässä. Kiitos myös teille muille tarinoistanne.
 Tarinoita on nyt lähes180 kpl ja lukuketoja n.35.000. Valokuviakin on nyt yli sata ja niissäkin noin 2700 vierailukertaa. Omissa tarinoissani olen melko laveasti käsitellyt Vartsikaa, henkilöitä ja aikaakin, mutta muistini on rajoittunut kovasti vain omiin kokemisiini ja tekemisiini.  Vartiovuoren partiolaisten kesäjuhlasta kertova tarinani on hyvä esimerkki vinkistä, joka herätti erään muiston: Martti Backman lähetteli sähköpostia tähän tapaamiseemme liittyen ja muistimme Sirpa- vaimoni kanssa hänet Hannun koulukaverina. Yritimme muistaa myös, miksi nimi on muutenkin niin tuttu. Seuraavana päivänä mieleeni välähti kuin tyhjästä nimi: Friz Hugo Backman ja kysyin Sirpa-vaimoltani, kuka tämä henkilö oli ? Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: “Teatteriohjaaja ja näyttelijä sieltä Karjatanhuanpolulta.” Siitä aukesi koko muistikuva tuosta tapahtumasta ja pian se olikin luettavissa Vartsika- sivuilta Martti Backmanin kommentein ja lisäyksin. Kiitos hänelle. Nyt toivonkin teiltä arvon läsnäolijat sekä sivujemme lukijat, että palauttaisitte omaan ja meidän muiden mieliin tällaisia “herätteitä”. Jos itse ette halua, “saa aikaiseksi” tai ette mielestänne osaa kirjoitella, niin tarjotkaa aiheita teitä kiinnostaneista tapahtumista, henkilöistä, paikoista yms. Yritämme koota niistä tarinoita kukin omien kokemustemme kautta. Voimme myös kirjoittaa tarinaksi tai muisteluksi kertomanne asiat. Muisteluitten kerääjiksi ovat ilmoittautuneet: Paula, Riitta, Hannu, Juha ja Heimo. Olemme koko illan käytettävissänne ja palaamme tarvittaessa asiaan myöhemminkin mielellämme. Muiden tarinankirjoittajien tai läsnäolijoitten puheenvuoroja ja kommentointia haluamme kuulla kaiken iltaa.
 Hauskaa iltaa meille kaikille, tervetuloa, Heimo ja Sirpa Kuukkanen

WWT-ilta eli  Wanhojen Wartsikalaisten Tapaaminen 12.4.2014

Illan teemana oli tämän satunnaisesti koostuneen kyläyhteisön "entisten nuorten" tapaaminen vuosikymmenten jälkeen. Edellisestä kerrasta on jo 4½  vuotta. Tapaamistamme  väritti tänä vuonna 60-luvun poikabändin jäämistö eli Passing Five- yhtye 2/5+1.
Tuo +1 on jo kolmatta polvea Kuukkasklaania, joka dominoi Vartsika-sivujakin... pahoitteluni siitä...siis dominoinnista.   Hannu esitteli illan yhtyeen, jossa soittivat alkuperäisjäsen Hannun itsensä lisäksi Jorma Nordlund ja Jakke Kuukkanen ja kuten arvaattekin niin ohjelmisto oli 60-lukua.  Paikalla oli porukkaa tuo vakiona nähty 35 henkeä eli hyvin mahduttiin.

Illan tarjoiluista vastasi tavan mukaan Sirpa, joka oli valmistanut käytännöllisesti katsoen kaikki pöydän antimet. Pöydässä oli kahta laatua keittoa, uunituoreita sämpylöitä, kolmea lajia maustelevitteitä ja kahvin kanssa kääretorttua. Sirpan vapauttivat keittiöstä ja tarjoilusta Hannuntytär Maria ja Jaken elämänkumppani Heidi Gråsten joka myös toimi illan yhtenä kuvaajana. Heimo joutui tiskiin illan päätteeksi, ainakin kuivaamaan ja järjestämään tuolit ja pöydät paikoilleen, niinkuin Kontion Majallakin tanssien jälkeen.
Heimon ja Sirpanpoika Jari toimi sukupolvien välisen kuilun siltana ja edelleen; Jarinpoika Jakke toimi portsarina ja orkesterin rumpalina. Teknisenä tukena ja toisena sukupolvien välisenä siltana toimi Juha Kuukkanen.  Vartsikasivujen rungon uudelleen pystyttänyt Jyry Kuukkanen ei päässyt seuraamme.
Hannu Kuukkanen on tehnyt lähes kaiken näkyvän työn Vartsiskasivujen kunnostuksessa tarinoitten lisäksi. Kiitos hänelle.
Sivuille ovat kirjoittaneet:  Hannu Kuukkanen, Riitta Tirkkonen-Walkila, Martti Backman, Reino IV Nieminen, Paula Bergqvist, Sinikka Liljeberg-Peltola, Leo Kinnari, Jukka Lehtinen, Pyry Louhisto, Juha Öhman, Heikki Ketonen sekä allekirjoittanut Heimo Kuukkanenkin.  Kuvia on runsaasti mm.Erkki Vakkalan, Bergqvistien, Kairavuoitten, Jyry Louhiston, Kuukkasten, Kinnarien ja Riitta Tirkkonen-Walkilan albumeista. Toivoimme tietysti lisää sekä tarinoita että kuvia. Anna-Maija Holm o.s. Vakkala toimittikin vanhan albumin kuvattavaksi soveltuvin osin. Edellisen tapaamisemme parasta antia oli Mauri Backmanin tarinoitten lisäksi Kairavuon sisarusten kertoma tarina Jussin (Juhani Kairavuo) moposta.

Tervehdykset tilaisuudesta syystä tai toisesta poisjääneeiltä:
Martti Backman. (Viipurissa kirjoittamassa. Terveisiä. Lupasi korvaukseksi kirjoittaa V-sivuille lisää)
Vilhuset Pekka ja Leena nyk. Laukkanen? (Eivät pääse, terveisiä kaikille)
Jari ja Erja Härkönen (eivät pääse, matkoilla, terveisiä kaikille)
Sirkka-Liisa Ollikainen-Heinonen (ei pääse on Kanadassa sisartaan Tuulikkia katsomassa.Terkkuja.)
Juhani Kairavuo(peruutti, vaimon synttärit) (Mali ja Mili eivät myöskään päässeet)
Eeva Salonen (poikkesi peruuttamassa tulonsa, matkoilla, terveisiä)

Olisimme halunneet esitellä Vartsikasivujen uusimman ja samalla vanhimman tekstintuottajan eli Reino I V Niemisen, joka on merkittävässä määrin kohottanut sivujen historiallista ja laadullista tasoa. Hän ei vain valitettavasti voinut saapua paikalle.

Toivoimme tapaamiseemme myös paria Reinon ikätoveria, mutta Paavo Vakkalalle ei päivä sopinut ja Sirpan eno, Olavi Juurinen sairastui vakavasti alkuvuodesta ja menehtyi parisen viikkoa sitten 87 vuoden iässä.

Sitten iloisempiin asioihin:
Aktiivisena herättäjänä tähän tapaamiseemme toimi kauas Vartiokylästä ajautunut Henellin Laila eli nykyinen Laila Hahtio, joka asui aikoinaan Humikkalantien ja Klamintien (Parikkalantien) risteyksessä ja vaikutti myös Kontion piirissä. Tämä nykyinen "Laila turkulainen"ei vielä halunnut kertoa tarinoitaan patisteluistamme huolimatta, mutta toivotaan...toivotaan... (Laila kertoi patisteltuna videolle yhden pikku jutun kylläkin. Linkki sivun alaosassa, kommentoi Hannu)
Toinen aktiivinen herättelijä oli Heleniuksen Helena (nyk.Karnavaara), joka asui Riskutien puolivälin kieppeillä lähellä Nevan Sirkkaa (nyk Adlercreutz) joka asui myöhemmin myös Käätypolulla melko pitkään. Toivomme, että Sirkkakin voisi hieman muistella näitä 1950-80 välin aikoja meille jossain vaiheessa. Samoin Wolfin Oiva, Riitta (o.s.Halme) puolisoineen, voisivat tarinoida värikkäistä vaiheistaan sekä moni muu, joka nyt ujosteli esittää muistelujaan julkisesti.

Hauskaa iltaa muistellen, Heimo ja Sirpa sekä toimikunta

P.S. Illan tuotosta yht.400€ jäi kulujen jälkeen.100 €, jonka toimikunta päätti lahjoittaa Lastensairaalalle.

The Passing Five 2/5+1 eli vasemmalta Jakke, Hannu ja Jorma

Yleistä seurustelua ja orkka valmistautuu

Ilpo, Helena K, Helena R ja Sinikka

Sirkka, Riitta, Laila, Sirpa, Anna-Maija, Maj-Brit, Oiva ja Riitta

Riitta, Laila, Holger ja Pyry

Kansakoulukaverit vanhojen kuvien äärellä. Sirkka ja Sirpa

Juha, Sirpa ja Jyry L

Ilpo (takaa),Pyry, Maria, Else-Maj, Sinikka, Jakke ja  Soikka(Soili)

Annukka, Liisa ja Jyry. Taustalla Riitta ja Else-Maj

Maj-Brit, Paula B, Juha, Paula V (selin), Anna-Maija ja hieman Maritaakin

Kaikki kuvat otti Heidi ja paljon lisääkin. Kiitos.

Tilaisuudesta otetut videot ovat linkin päässä YouTubessa:

Cold Winds of the World ja tuttuja kasvoja
https://www.youtube.com/watch?v=yIfXBZWsiP8
Past in the Future, yleisöä ja yksi muistelma urheiluseura Mellunkylän Kontion toiminnasta
https://www.youtube.com/watch?v=zL0jeR0A10Q

 

 

 

Alueella asui erittäin hyvähenkinen yhteisö. Alue rakennettiin talkootyönä ja aikuiset osasivat toimia yhdessä myös hoitaessaan alueen teitä ja avo-ojia kesät talvet. Lapsetkin leikkivät pääsääntöisen sopuisasti keskenään ja heitä oli suurten ikäluokkien verran, eli paljon. Kaikkea tapahtui, ihan jokapäiväistä jota sinänsä on kiva muistella. Tapahtui ikäviäkin asioita, joita ei ole ehkä mukava muistella mutta niiden kirjoittaminen saattaa auttaa käsittelemään asianosaisten surua, sekä erikoisia tapauksia joita on syytä kirjata muistiin tuleville polville välitettäväksi, opiksi ja hämmennykseksi.

Wanhojen Wartsikalaisten Tapaaminen eli WWT-ilta 24.10.2009

Paikalla oli noin kolmekymmentäviisi henkeä entisiä ja nykyisiä Vartsikalaisia.Yllättäen huomasimme muutamassa hetkessä nuortuvamme kymmeniä vuosia, kun muistot nuoruudesta kumpusivat.  Näillä sivuilla ennen esiintymättömät ystävät ja naapurit huomasivat muistavansa aivan yllättäviä asioita ja ihmisiä vuosikymmenten takaa.  Meillähän oli suorastaan hauskaa vaikka tilaisuus oli täysin alkoholifree. Osoitimme myös, että 50-70- lukujen kovaksi keitetty sukupolvi tuli  kuusi tuntia toimeen ilman telkkaria, tietokonetta ja kännykkää. Hurrrjaa.  Sirpa oli valmistanut tarjoilut ja saimme herkullista juustokeittoa, sämpylöitä ja kahvia monine lisukkeineen. Kaikki oman keittiön tuotteina. Kiitämme järjestelytoimikuntaa monipuolisesta avusta ja eritoten Hannuntytär Mariaa.

Tilaisuuden tarjoilut valmisti Sirpa, jonka apuna loppusilauksessa olivat järjestelytoimikunnan muut jäsenet ja Maria. Kauden keitto useampine sämpylävaihtoehtoineen ja kahvitarjoilu lisukkeineen olivat menu'n sisältöä. (Soikkakin sai pyytämänsä juustokeiton reseptin.)

Tarjoilujen välissä  vieraat tarjosivat omia muistelujaan Vartsikan vaiheiltaan ja erityisen tunnustuksen annoimme Martti Backmannille Karjatanhuanpolulta, joka tarinoi meille kokemuksiaan Vartsikan ajoilta todella hyvin tilaisuuden henkeen osuen.  Kuulimme myös muita ansiokkaita avauksia uusien kykyjemme listalta.  Heistä kuulemme tahi ainakin saamme lukea mitä pikimmin, toivottavasti.  Hannu ja allekirjoittanut pyrkivät sitkeästi videoimaan kuullut puheenvuorot ja irtotarinat.  Näistä saamme pätkiä tai koosteita näille sivuille ja näinä aikoina.

Tilaisuus kaikenkaikkiaan avasi muistojen arkkuja ja Riitan (Tirkkonen-Walkila) puheenvuoro pani ajattelemaan, kuinka hyvin asiamme olivatkaan tuolloin 50-60-luvulla Vartsikassa yhteisöllisesti, vaikkeivät ehkä aina niinkään aineellisesti. 

Klo 15 - 21 välille varattu aika kului lähes kokonaan eikä kesken kyllästyneitä löydetty nurkista tai ulos hiipimästä. Meihin ex- tai nyky kyläläisiin kuulumattomat avecitkin kestivät loppuun asti, kuin miehet. Kiitos teille ja onnittelut Milille ja Malille.  Kikka (Sirkka-Liisa) Ollikaiselle myös  kiitos, kun jaksoit ja osasit pitkästä matkasta ja väärällä osoitteella perille asti.  Heimon moka, kun en huomannut/muistanut lähettää sitä uutta ja oikeaa osoitetta (dementtus unhotus sorrymun).

 Kiitos teille kaikille: Heimo ja Sirpa sekä järjestelytoimikunta.

Vahojen Vartsikalaisten tapaamisesta vuonna 2009 tehtiin pari videokoostetta jotka ovat nähtävillä YouTubessa.

Osa 1 yleistä keskustelua ja kahvittelua >

Osa 2 kerrottiin tarinoita >

Alakategoriat

Tältä sivulta löytyy kuva-aineisto