Gradient Oy:n perustaja, vanha vartsikalainen kaiutinnero.

Jorma Salmi kuoli kotonaan Helsingissä 27. toukokuuta 69 vuotiaana
(muistokirjoitus HS 15.7.2008).

Törmäsin Jormaan pari kertaa elämäni aikana ja molemmilla kerroilla hän teki ansaitsemansa vaikutuksen.
Ensimmäisellä kerralla tapasin Jorman hänen käydessä asioimassa silloisen ”Sähköpuodin” SYP:n talon liikkeessä. Olin Heiskalla myymäläapulaisena ja antenniasentajana kesätöissä kouluaikoina ja hieman sen jälkeenkin. En muista millä asioilla Jorma myymälässä oli mutta ikuisesti jäi mieleen hänen tiedemiesmäinen  keskustelunsa veljeni Heimo Kuukkasen kanssa, aiheesta pietsosähköiset ilmiöt”. Minulla ei ollut aiheesta hajuakaan. Heimo saattaa muistaa tarkemmin mistä tuolloin oli kysymys. Transistoritekniikka oli vahvasti tulossa noihin aikoihin mutta näillä kahdella asialla ei ole käsittääkseni mitään tekemistä keskenään. Sen sijaan pietsosähköisillä ilmiöillä oli hyvinkin paljon tekemistä äänentoiston kanssa. Tuolloin ilmiötä hyödynnettiin mm. levysoittimien äänirasioissa.
Tämä tiedemiesmäinen uteliaisuus ja kaupallisten tilanteiden oivaltaminen, johti Jorman sittemmin useisiin laiteinnovaatioihin ja kansainväliseen menestykseen kaiutinteknologia-alueella.

Toisen kerran tapasin Jorman, puoli vuotta kestäneellä, englanninkielen intensiivikurssilla. Olin itse jo tuolloin VTT:n palveluksessa ja katsoin tarvitsevani neuvottelukielen preppausta EU-projektieni vuoksi. Jorma muisti minut Vartsikan aljoilta (lähinnä sukunimen ja senkin Hemon ansiosta). Juttelimme paljon ja tulin silloin tietoiseksi hänen Gradientin liiketoiminnastaan. Kuten muistokirjoituskin kertoo. Jorma oli erittäin rauhallinen, fiksu ja mukava mies jonka kanssa kävin  englanninkielisiä keksusteluharjoituksia eri rooleissa. Hän asui tuohon aikaan edelleen Vartsikassa, entisessä kotitalossaan Peilitiellä, näin kenties kuolemaansa asti.

Jos muistatte jotain enemmän Jormasta kertokaa tämän artikkelin jatkoksi kiitos. Myös kuvia voi tänne lähettää (minulle) jos niitä on. Esimerkiksi luokkakuvia joillakin luulisi olevan ainakin. Hän oli syntynyt 1948 eli oli meidän suurten ikäluokkien koulukavereita.

Menetimme Jormassa hienon ihmisen jota kannattaa muistella.