Bunkkerin betonivallia Helytien suuntaan. Kohtuullisen hyvin vanha betoni on kestänyt ajan hammasta.

Yksi Helsingin linnoitusketjuun kuuluva bunkkeri sijaitsee Helytien ja Huntutien kulmassa. Se on nykyisin rauhoitettu. Toisin oli ennen. Voisipa sanoa, että paikka oli usein hyvinkin rauhaton lasten siellä leikkiessä. Suosikki leikki oli purkkis tai kymmen tikkua laudalla. Vinkkiäkin leikittiin. Joskus paukuteltiin tynnyriä, joka saattoi raastaa lähinaapureitten kuulohermoja ja hiljaisemmin leikittiin kiikkulautaa tynnyrin yli asetetulla laudalla.

Bunkkerin juoksuhaudat olivat täynnä kaatopaikkaroinaa ja sikäli myös olivat oivia aarteenetsintämestoja.
Aarteita löytyikin ihan oikeasti. Vallihaudoista löytyi muutamia Venäläisiä kuparikolikoita. Se mistä kolikot olivat sinne tullet ei ollut tiedossa. Epäilimme, että joku paikallinen olisi ne sinne heittänyt. Ne olivat nimittäin melko hyväkuntoisia ollakseen sinne haudattu Venäjän vallan aikaan. Vanhoja ne joka tapauksessa olivat.

En muista yhtään loukkaantumista tai tapaturmaa leikkien tiimellyksessä joka oli sinänsä ihme, koska vauhti oli aina kova, eikä aina ehtinyt jalkoihinsa katsoa. Vallihaudassa olevat romut ja betoninpalat eivät olleet kaikista pehmeimpiä putoamispaikkoja. Leikit kestivät usein pitkälle syksyä kohti pimeneviin kesäiltoihin.

Tämä on selustavallia. Ilmeisesti jonkinlainen katettu bunkkeri oli vallien välissä osittain ollut. Nyt kaikki kuopat ovat täyttyneet, ensin kaatopaikka romulla ja sitten maalla. Kuvat Hannu Kuukkanen.